Program

Här kommer vi att publicera programmet.

Programmet blir huvudsakligen, eller helt, på svenska. Det blir ett huvudspår i det större rummet med till exempel föreläsningar, paneler och intervjuer. Det blir också ett sidospår i ett mindre rum, där till exempel boktips och kaffedrickning med hedersgäster kan finnas med.

Några färdiga programpunkter

Framtidens njutningar. Torill Kornfeldt ger en föreläsning om vad vi kan förvänta oss av morgondagens choklad, ostron och allt annat som gör livet värt att leva.

Människoliknande robotar. Panel om skildringar av människolika robotar/androider i film och bok. Hur ser framtiden ut i verkligheten. Boel Bermann, Lena Karlin, Åka, Sten Rosendahl, Anna Sellin (mod).

Vad vore en mammut värd för dig? Torill Kornfeldt och Jesper Stage diskuterar.

Att skriva fantastik för barn. Hur skriver man fantastik för barn? Finns det något särskilt att tänka på, som t.ex. hur komplicerade världsbyggen får bli och vilka ämnen man kan skriva om? Kan det finnas fördelar att använda fantastik för att ta upp svåra ämnen?
Camilla Linde och Angelica Öhrn är barn- och ungdomsboksförfattare och har skrivit en lång rad böcker. Nina Grensjö modererar.
Camilla Linde är aktuell med Äventyret och ensamheten, en av få science fiction-bilderböcker. Angelica Öhrn är aktuell med Bäckahästen, en lättläst skräckbok från 6 år.

Hugopanelen. (Årets Hugonominerade romaner.) Paneldiskussion med Carolina Gómez Lagerlöf, Gunilla Rydbeck, Marika och Jenny B, med Britt-Louise Viklund som moderator.

Farlig flora. (Skrämmande växter.) Panel om läskiga växter i fantastiken, med Boel Bermann, Torill Kornfeldt, Gunilla Jonsson och E. P. Uggla och Michael Petersen som moderator.

Fandom i förändring. Paneldiskussion främst om kongresser. Hybridprogram, världskongresser på nya ställen, interaktionsmarkering på badgen, mat & dryck, mm. Nahal Ghanbari, Carolina Gómez Lagerlöf, Marika, Britt-Louise Viklund, Johan Anglemark (moderator).

Djur som huvudpersoner. Watership Down (Den långa flykten) fyller 50 år – har den fått efterföljare? Andra böcker och filmer i denna genre? Panel med Ylva Spångberg, Angelica Öhrn, Anna Gable, Marie Engfors och med Carolina Gómez Lagerlöf som moderator.

När vetenskap bli skräck. Älskar du att se mörkt på framtiden? När andra ser Artificiell Intelligens som något fantastiskt så ser du mänsklighetens utplåning. När permafrosten är på väg att smälta oroar du dig dels för den globala uppvärmningen och dels vad som kan finnas dolt i isen. Frågan är, hur rätt har du i din oro? Panel med Boel Bermann, Åka, E. P. Uggla, Markus Sköld och Sten Rosendahl som moderator.

Aktuell svensk fantastik. Det kommer en hel del böcker inom sf, fantasy och skräck. Finns det några tydliga trender? Är det något nytt som inte får missas? Panel med Boel Bermann, Anna Gable, Åsa Lundström, Thomas Årnfelt och Marija Fischer Odén som moderator.

Ekonomin ombord på generationsrymdskepp. Föredrag av Jesper Stage. Kim Stanley Robinson har sagt att när väl alla andra problem med generationsrymdskepp är lösta är det enkelt att lösa de ekonomiska problemen. Hade han rätt, eller skulle de ekonomiska problemen också vara stora? Föredraget går igenom hur ekonomin skulle se ut i praktiken och jämför med hur problemet hanterats i sf.

Kilgore Trout på svenska. Jörgen Jörälv har letat i sina garderober, på antikvariat och återvinningsstationer, och kanske t o m på antikvariat. Det finns mycket fler översatta av Kilgore Trouts excellenta romaner än vi hade en aning om!