Program

Kvällsprogrammet för fredag, lördag och söndag hittar du här.
”Lilla scen” ligger mittemot registreringen och ”Drama” uppför trappan från registreringen och omedelbart till vänster.

Här finns programmet som det blev efter sena ändringar.

Lördag 13 augusti

Panel: När vetenskap blir skräck.
10:00 Lilla scen
Älskar du att se mörkt på framtiden? När andra ser Artificiell Intelligens som något fantastiskt så ser du mänsklighetens utplåning. När permafrosten är på väg att smälta oroar du dig dels för den globala uppvärmningen och dels vad som kan finnas dolt i isen. Frågan är, hur rätt har du i din oro?
Boel Bermann, E. P. Uggla, Markus Sköld, Åka, Sten Rosendahl (moderator)

Föredrag: Höviska riddare i ångans tidsålder.
11:00 Lilla scen
Martin Rundkvist talar om adelskap och medeltidslängtan under 1800-talet utifrån en nyupptäckt arkeologisk fyndkategori.

Föredrag: Fransktalande serier
11:00 Drama
Ann Olsson Rousset visar och berättar om två seriealbum som kommit ut på franska. Den första är Mécanique Céleste av Merwan (Merwan Chabane). Det andra är Carbone & Silicium av Mathieu Bablet. Båda har vunnit mycket uppmärksamhet och nominerats till ett antal priser.

Författarfika med Torill Kornfeldt
11:00 Kaféet
Begränsat antal. Skriv på lista i registreringen.

Panel: Aktuell svensk fantastik
12:00 Lilla scen
Det kommer en hel del svenska böcker inom sf, fantasy och skräck. Finns det några tydliga trender? Är det något nytt som inte får missas? Vad har egenutgivningsmöjligheterna gjort för svenskskriven fantastik? Hur ser intresset ut för svensk fantastik?
Boel Bermann, Anna Gable, Thomas Årnfelt, Åsa Lundström, Marija Fischer Odén (moderator)

Hedersgästintervju: Torill Kornfeldt
13:00 Lilla scen
Bellis intervjuar Torill.

Försäljning och signering
13:00-14:45 Drama
Böcker och annat fantastikrelaterat till salu.

Alvarprisutdelning, ESFS-diplom, kommande kongresser
14:00 Lilla scen
Stiftelsen Alvar Appeltoffts minnesfond delar ut svensk fandoms finaste utmärkelse, Alvarpriset, ”för omfattande och betydelsefullt ideellt arbete av bestående värde inom svensk science fiction fandom” för 2021. Därefter överlämnas ESFS-diplomet för Chrysalis Award för 2022, och slutligen presenteras kommande kongresser: Luncon 2022 och Konflikt/Eurocon 2023 som också är Swecon 2023.
Carolina Goméz Lagerlöf, Tomas Cronholm

Panel: Farlig flora
15:00 Lilla scen
Våra vänner växterna kan vara nog så skrämmande, som i Triffidernas uppror eller Little Shop of Horrors. På andra planeter kan de ha utvecklat intelligens och byggt stora nätverk, och de kan bli människoliknande som i Annihilation. Och vad kan vi själva åstadkomma genom genmanipulering?
Boel Bermann, Torill Kornfeldt, E. P. Uggla, Gunilla Jonsson, Michael Petersen (moderator).

Gruppdiskussion: TV-serier – tips
15:00 Drama
Diskussion ledd av Britt-Louise Viklund.

Hugopanelen.
16:00 Lilla scen.
Årets Hugonominerade romaner granskas. Någon självklar vinnare?
Carolina Gómez Lagerlöf, Gunilla Rydbeck, Marika, Jenny B, Britt-Louise Viklund (moderator).

Gruppdiskussion: De viktigaste sf-filmerna
16:00 Drama
Diskussion ledd av Rhuddem Gwelin.

Föredrag: Ekonomin ombord på generationsrymdskepp.
17:00 Lilla scen.
Kim Stanley Robinson har sagt att när väl alla andra problem med generationsrymdskepp är lösta är det enkelt att lösa de ekonomiska problemen. Hade han rätt, eller skulle de ekonomiska problemen också vara stora? Föredraget går igenom hur ekonomin skulle se ut i praktiken och jämför med hur problemet hanterats i sf.
Jesper Stage.

Föredrag: Lilla Sverige spelar roll i stora världen.
17:00 Drama
På 1980-talet var Sverige land nummer två inom rollspelsbranschen globalt, efter USA. Så är det ånyo idag. Anders Blixt, den svenska rollspelshobbyns Tom Bombadill, diskuterar över hur detta kan komma sig.

Söndag 14 augusti

Panel: Fandom i förändring
10:00 Lilla scen
Paneldiskussion främst om kongresser: Hybridprogram, världskongresser på nya ställen, interaktionsmarkering på badgen, mat & dryck, mm. Föreningar, bokcirklar, pubträffar, facebook – vad kommer härnäst? 
Britt-Louise Viklund, Carolina Gómez Lagerlöf, Marika, Nahal Ghanbari, Johan Anglemark (moderator)

Föredrag: Framtidens njutningar.
11:00 Lilla scen
Torill Kornfeldt ger en föreläsning om vad vi kan förvänta oss av morgondagens choklad, ostron och allt annat som gör livet värt att leva.

Samtal: Att skriva fantastik för barn.
11:00 Drama
Hur skriver man fantastik för barn? Finns det något särskilt att tänka på, som t.ex. hur komplicerade världsbyggen får bli och vilka ämnen man kan skriva om? Kan det finnas fördelar att använda fantastik för att ta upp svåra ämnen?
Camilla Linde och Angelica Öhrn är barn- och ungdomsboksförfattare och har skrivit en lång rad böcker. Nina Grensjö modererar.
Camilla Linde är aktuell med Äventyret och ensamheten, en av få science fiction-bilderböcker. Angelica Öhrn är aktuell med Bäckahästen, en lättläst skräckbok från 6 år.

Föredrag: Sågverksfantasy: Arbetarkamp och magiska reliker.
12:00 Lilla scen
Många alternativvärldar får sin inspiration från feodala samhällen, eller exotiska kulturer. Anna Jakobsson Lund utforskar istället Norrlandskustens moderna historia, med sågverkspatroner, nykterhetsrörelse och kampen för demokrati. Hur påverkar det berättelsen att röra sig i en så modern epok? Och vad är skillnaderna mellan att skriva en starkt historiskt influerad alternativvärld och en historisk fantasy?

Gruppdiskussion: Vi gör en sf-kanon!
12:00 Drama
Tillsammans försöker deltagarna komma fram till vilka litterära sf-verk som är de väsentligaste och därför bör ingå i en ”kanon”. Skriv gärna en lista på böcker du skulle vilja ha med och fundera på motiveringen varför just de böckerna skulle ingå. Diskussionen leds av Ann Olsson Rousset.

Hedersgästintervju: Boel Bermann
13:00 Lilla scen
Marija Fischer Odén intervjuar Boel.

Försäljning och signering
13:00-13:45 Drama
Böcker och annat fantastikrelaterat till salu.

Panel: Djur som huvudpersoner.
14:00 Lilla scen.
Watership Down (Den långa flykten) fyller 50 år – har den fått efterföljare? Andra böcker och filmer i denna genre?
Angelica Öhrn, Anna Gable, Marie Engfors, Ylva Spångberg, Carolina Gómez Lagerlöf (moderator).

Gruppdiskussion: Boktips
14:00 Drama
Diskussion ledd av Saga Bolund.

Testa att Turfa!
14:00 Samling vid registreringen
Tröttnat på Pokemon och Geocache? Marika och Birgitta visar hur det går till att lägga delar av staden under sig genom att Turfa. Länk till Turf Guide och TurfWikis Nybörjarguide.

Panel: Människoliknande robotar
15:00 Lilla scen
Hur har människoliknande robotar och androider skildrats och använts i böcker och film? Hur har skildringarna ändrats över tid? Kommer moral och lagstiftning att påverkas av det mänskliga utseendet?
Boel Bermann, Lena Karlin, Sten Rosendahl, Åka, Anna Sellin (moderator).

Fannisk bildvisning
15:00 Drama
Klassisk programpunkt där fans kan få se sig själva.

Samtal: Vad vore en mammut värd för dig?
16:00 Lilla scen
Hur mycket skulle du vilja betala för en återskapad mammut i Sibirien? Och är ett genmodifierat korallrev värt mer eller mindre än ett oförändrat? Den snabba utvecklingen inom gentekniken gör det möjligt att återskapa, omforma eller helt enkelt skapa nya arter. Samtidigt som klimatförändringarna och miljöförstöring gör behovet att skydda arter på nya sätt allt mer akut. Men vem ska egentligen betala? Och hur? Hur mycket skatt är en frispringande liten dinosaurie värd? Jesper Stage och Torill Kornfeldt talar om ett nytt forskningsprojekt där de försöker svara på de frågorna. Och de behöver din hjälp!

NoFF-auktion.
17:00-18:00 Vid registreringen
Som Swecontraditionen bjuder blir det auktion till förmån för Nordic Fan Fund, som gör det möjligt för svenska fans att besöka andra nationella kongresser i Norden. Det är Bellis och Ylva som ställer upp och ropar ut prylar av fanniskt intresse. Ta med och ge bort böcker och annat med koppling till sf, fantasy eller fandom. Lämna in i registreringen och delta i budgivningen!

Avslutning
17:00 Lilla scen







Annons